Whats with the light?!

Alltså ibland undrar jag hur förare tänker när de kör. Visst, det är kolsvart ute och helljus behövs självklart, speciellt här ute på landet, men ser man på håll att det kommer en bil. Då väntar man inte tills man är några meter ifrån att stänga av helljuset och man sätter inte på det igen innan man åkt förbi mötande bil! Och även om bilvägen är lång och rak så blir man bländad om någon inte stänger av helljuset! Och det gäller även om någon åker bakom en annan bil. Det kan vara 20 meter mellan men vägen är rak och lång. Man ska inte ha helljuset på för det för den bilen som är 20 meter framför blir bländad även om det är 20 meter mellan er.

Jag ska egentligen inte köra när det är mörkt för mina brytningsfel gör att jag lätt blir bländad även av vanligt ljus. Så då kan man ju förstå hur hemskt det är när mötande inte stänger av sina jäkla helljus! Lika så. Man kommer i en kurva, man ser att det kommer en mötande bil i kurvan för ljuset syns i mörkret, då väntar man inte tills man ser bilen att stänga av helljuset för om du ser bilen så ser dom dig och även ditt helljus. Man stänger av helljuset innan kurvan. När man ser att det kommer en mötande bil. Direkt vid första synen. Sedan saktar man ner om man tycker det är obehagligt att köra med vanligt ljus i mörkret. Man behöver inte ligga i 120 i kurvan i så fall...

Om ni visste hur många olyckor som sker pga dessa grejer, även viltolyckor för man blir bländad och missar att det hoppar ut ett rådjur i vägen... Det tar flera sekunder för ögat att ställa tillbaka sig efter en bländning. Man hinner köra många meter i nästan total blindo innan man ser ordentligt igen. Det hinner ske mycket på dessa meter!

Tänk på detta ni som kör. Det är otroligt obehagligt att bli bländad och säkert är det fler än jag som råkat ut för dessa förare som inte riktigt vet hur helljuset funkar. Sedan kan man såklart glömma, jag har själv glömt stänga av helljuset, det händer, men jag har svårt att tro att 9 av 10 bilar glömmer stänga av helljuset...

Jaja, nu har jag fått det sagt, hoppas några tar till sig av det och tänker på det när ni kör i mörkret i alla fall :) Som sagt, jag ska helt inte köra i mörkret men har man hästar och fodringar så har man inte så mycket val ;) Och då underlättar det att slippa jobbiga helljus :)

Sen är det ju så att man fick ju lära sig lite regler på körskolan. Eller ja inte regler men typ hur det funkar. Och kör man t.ex. i en kurva som på bilden nedan så kan man tänka så att svänger kurvan så att du är den som kör innerst så är det viktigare att du stänger av helljuset än för mötande som kör i ytterfilen... Men fortfarande, dumt att chansa ;)

Gillar

Kommentarer

watilda
watilda,
Jag har just nu en veckans bloggtävling hos mig och det hade varit roligt om du ville vara med och tävla med din blogg. Kram!
nouw.com/watilda