att skylla på diagnoserna

Jag följer ett antal grupper på fb för föräldrar till barn med npf, alltså olika neurologiska diagnoser.

Så var det en som frågade hur vi andra gör när barnen inte är försiktiga med sina saker och jag blev aningen rädd för vissa svar... Folk som skriver att ja det är bara acceptera, de har adhd, de kan omöjligt lära sig konsekvenser.

Och visst barn med diagnoser saknar lite konsekvenstänk men de är inte korkade. Ska man köpa 10 ipads för att ungen pajar dom o sen säga, ja men hen har ju adhd?!

Nej, man slutar ge ungen dyra saker. Tar ifrån om ungen hamnar i affekt för då är de inte medvetna om vad de gör. Har den sönder leksaker, visa att man slänger i papperskorgen, prata om det efter utbrottet eller ja händelsen, behöver ju inte ske i affekt, räcker med att ungen förlorar i sitt spel en gång för mycket o blir sur o slänger kontroll eller plattan eller så, det gör Ida, därför har vi rejäla skydd på kontroller, plattor m.m. Hon har redan orsakat en spricka i min ipad, efter det köpte vi ett tjockt silikonskal.

Jag köper inte nytt, snacka om att ungen kommer att utnyttja det sen, min lillebror sa alltid "jag får göra så för jag har asperger"... Jag vet inte hur många mobiler, datamöss, tangentbord m.m. han haft sönder o mamma och hans pappa köpte nytt. Klart han inte lärde sig av det...

Ida har lärt sig att saker är dyra, jag är pank... De sa hon i affären. Du och mormor är ju panka 😂 Folk flinade runt om🤦‍♀️😂

Berätta för hela Sverige du... 🤦‍♀️😂

Men även om barnen har diagnoser så kan man inte använda det som ursäkt. Får hon affektutbrott i en affär så kan jag skylla på diagnoser. Rymmer hon kan jag skylla på diagnoser, pajjar hon saker så visst kan man s öga att det beror på diagnoserna men drt är vi föräldrar, vårt jobb att se till att de får konsekvenstänket som de saknar, det är så de mognar o lär sig. Man kan inte packa in dom i bomull o bubbelplast, de kommer att få det jättetufft då när de kommer ut i vuxenlivet m.m. Om de är vana vid att ha diagnoser som ursäkt.

Visst jag kan säga att jag är glömsk och virrig pga min add men då är det mitt jobb att ha en lista med vad jag ska göra under dagen tex... Jag kan ju inte glömma en boende på jobbet o säga, ja men jag har ju add så sånt händer... Man får hitta sitt system som funkar.

Men skäm inte bort ungarna för att de har diagnoser. ❤️

  • Ida, NPF

Gillar

Kommentarer

Majzzan35
Majzzan35,
Fast riktigt så är det juh inte! Du får juh vårdbidrag pga barnens svårigheter och allt mer jobb du glr samt saker som går sönder! Om man går kurserna så lär man dig massor . Du måste välja dina strider för att orka med allt varje dag! Du måste juh tänka på att en viss % dras bort i barnens diagnoser . Jag har en son som har Asp/adhd och saker går sönder här hemma väldigt ofta . Jag är inte rik men det finns drulle försäkring och vårdbidrag som ska gå åt när sådant händer! Det handlar inte om att skämma bort barnen utan att möta dom i sina svårigheter! Om du aldrIG varit mamma till ett sådant barn så ska du inte komma med åsikter! Din mamma och pappa gjorde det bästa för sin son och jag tror inte att dom hade det lätt..
nouw.com/majzzan35
Jeanettesvedlund
Jeanettesvedlund,
Min dotter har adhd, autism, språkstörning och trotssyndrom så jag vet en hel del om vad jag pratar om och att särbehandla barn med diagnoser gör det bara svårare för dom i framtiden, alla får inte vårdbidrag trots barn med diagnoser, vb kollas inte efter diagnoserna utan hur barnets vardag är jämfört med ett normalt barn i samma ålder, det är därför man ofta kan s öka högre vb när barnen blir äldre för att de visar större skillnader från normala jämngamla. Visst att välja sina strider men detta är inte en strid utan bortskämd het, tex Ida får en glass varje gång vi handlar om hon inte bråkar, det är att välja sin strid, vill hon gå ut på vintern utan jacka så fine för kyla gör en inte sjuk utan det är bakterierna som trivs bra och hon märker efter ett tag att det är kallt. Äter hon bara nudlar så är det bättre än ingenting, det är att välja sina strider, att ge barnen nya saker så fort det har sönder dom är inte en strid, hur ska de lära sig konsekvenstänk om man hela tiden belönar att de haft sönder sina grejer för det är precis vad man gör, belönar genom att ge de nya saker när de haft sönder något. Jag är utbildad inom detta och vi fick tidigt lära oss om just konsekvenstänk, att det gynnar inte barnen att ge efter för allt och ge dom allt de pekar på för att undvika utbrott.
nouw.com/jeanettesvedlund
Ingajohansson
Ingajohansson,
Mycket bra inlägg, klart man väljer sina strider med eller utan dignoser.
Alla skulle vara mer öppna och berätta, så omgivningen förstår, önskar dej en fin midsommar 🍓
nouw.com/ingajohansson
Jeanettesvedlund
Jeanettesvedlund,
Tack, glad midsommar 👍😊
nouw.com/jeanettesvedlund
itismadeby
itismadeby,
Jätte bra skrivet o viktig sak att ta upp. Det är inte lätt att vara förälder till ett barn som har någon form av diagnos, men det du skriver är helt rätt, man får inte använda barnets diagnos som en ursäkt att slippa ifrån vissa saker, som att visa att har man sönder något så får man helt enkelt vara utan....
Det är bra att någon vågar ta upp det som du har gjort nu. Jätte bra.

Ha en fin midsommar
nouw.com/itismadeby
Jeanettesvedlund
Jeanettesvedlund,
Ja hade jag inte själv haft en dotter med diagnoser hade jag aldrig yttrat mig men det är mycket som är nedtystat och lite tabu att ta upp men känner att man måste ha rätt till sin åsikt och sitt tycke, glad midsommar 👍😊
nouw.com/jeanettesvedlund